INFO KEK

 

5 INFO YG PERLU TAHU!

1. UKURAN KEK LAPIS - KEK LAPIS KECIL BERUKURAN [-+] 2.0(w) x 2.0(H) x 8 (L) , BAGI SATU LOYANG SAIZ 8(W) x 8(L) kecuali di nyatakan sebaliknya. (ada kek saiz nya lain)

2. BERAT KEK LAPIS - ANGGARAN BERAT BAGI SAIZ KECIL ADALAH [-+]480 - 620 gram BERGANTUNG KEPADA JENIS KEK DAN BAHAN KEK (MARJERIN ATAU BUTTER). BAGI KEK 8(W) x 8(L) x 2.0 (H) PULA, BERATNYA DALAM 1.90 -2.50 KG.

3. KETAHANAN KEK - KEK LAPIS BOLEH BERTAHAN SEHINGGA 1 BULAN JIKA DISIMPAN DI DALAM PETI AIS, NAMUN JIKA IA TERDEDAH, IA BOLEH TAHAN SEHINGGA 7 HARI SAHAJA. KEK YANG DIPERBUAT DARIPADA BUTTER  ADALAH LEBIH TAHAN BERBANDING KEK DARIPADA MARJERIN. KEK LAPIS DIPERBUAT DARIPADA MARJERIN TAHAN 7 HARI JIKA DISIMPAN DI DALAM PETI AIS, MANAKALA 1 BULAN BAGI KEK DIPERBUAT DARI BUTTER.

4. BEZA KEK BUTTER & MARJERIN - KEK YANG DIPERBUAT DARIPADA BUTTER, RASANYA LEBIH BERLEMAK, TEKSTUR KEK TIDAK KERING DAN LEBIH ENAK MANAKALA KEK YANG DIPERBUAT DARIPADA JENIS MARJERIN RASANYA SEDAP NAMUN IA LEBIH KERING SEDIKIT DAN KURANG KETAHANAN.

5. KEK TRADISIONAL -ANTARA PELBAGAI KEK YANG POPULAR DI SARAWAK, KEK HATI PARI ADALAH KEK YANG PALING LAMA DI BUAT (SELAMA 8 JAM) DAN ISTIMEWANYA IA MASIH MENGUNAKAN KAEDAH LAMA DALAM MEMBUAT KEK YAKNI KEK DIKUKUS BUKANNYA MENGGUNAKAN KETUHAR SEPERTIMANA KEK LAIN. KEK INI TAHAN BERBULAN BULAN LAMANYA MALAH BERTAHUN.

No comments:

Post a Comment

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com